Ambulante compressietherapie (zwachtelen)

Bij wondverzorging en oedeem..

Bij ambulante compressietherapie worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen zodat het weer een stabiele omvang krijgt.

Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe.

Belangrijkste voordelen ambulante compressietherapie;

Terugdringen van oedeem.
Ondersteuning afvoer van lymfe.
Vocht treedt beter uit.
Goed voor de ‘spierpomp’.

Zwachtelen werkt

Een heel gunstig effect is ook dat de spierpomp stukken beter functioneert. Door de tegendruk van het verband drukken kleine spierbewegingen het onderhuidse weefsel en de huid steeds tegen het verband aan. Elke spierbeweging werkt dan als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging is daarom essentieel voor een succesvolle behandeling. Zorg dus voor voldoende beweging.

Meestal wordt compressietherapie voorafgegaan door manuele lymfedrainage. De vochtafname die bereikt wordt met deze massage, kan behouden worden door middel van de zwachtels. Onze huidtherapeut zal meerdere lagen verband aanbrengen. De elastische zwachtels worden als laatste aangebracht. U krijgt van onze therapeuten tijdens de behandeling informatie en adviezen over het dragen van de zwachtels.

Na de behandeling

De eerste periode zult u waarschijnlijk erg moeten wennen aan het dragen van een zwachtel. Vertel ons altijd welke ongemakken u hebt ervaren. Aan de hand van uw verhaal kan de behandeling, als dat nodig blijkt te zijn, bijgesteld worden.

Resultaat

Het zwachtelen zal doorgaan totdat er een stabiele situatie is. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kunnen wij bij u een therapeutisch elastische kous aanmeten.

Ambulante compressietherapie

zwachtelen ambulante compressietherapie

Lipoedeem behandeling

Wij zijn specialisten op het gebied van huidtherapie. Neem gerust contact met ons op voor advies betreffende ambulante compressietherapie en zwachtelen. De compressietherapie behandelingen worden uitgevoerd door onze gediplomeerde huidtherapeuten.