Hypopigmentatie en hyperpigmentatie

Hoe ontstaat dat?

Hypo- of Hyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid. De pigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren.
Hypopigmentatie: abnormaal kleine hoeveelheid pigment.
Hyperpigmentatie: abnormaal grote hoeveelheid pigment.

pigment

Hypopigmentatie hyperpigmentatie

pigment

Hyperpigmentatie kan aanzienlijk leed veroorzaken aangezien de pigmentvlekken de neiging hebben om te verschijnen op het gezicht, de handen en andere goed zichtbare lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de zon en kan zodoende moeilijk te verbergen zijn.

Pigment

De belangrijkste factoren die pigmentvlekken veroorzaken zijn; blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden, huidletsel en huidontstekingen. Er zijn ook aandoeningen zoals melasma of chloasma. Wordt ook vaak ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, omdat 90% van de zwangere vrouwen hier last van heeft.

Klachten

De klachten bij pigmentatie zijn o.a.:
• hypopigmentatie: abnormaal kleine hoeveelheid pigment
• hyperpigmentatie: abnormaal grote hoeveelheid pigment
• depigmentatie: het ontbreken van pigment
• sproeten
• café-au-lait-vlekken
• moedervlekken.

Camouflagetherapie

Medische camouflage wordt toegepast bij huidverkleuringen en huidoneffenheden. Denk hierbij aan (acne)littekens, wijnvlekken, (bruine) pigmentvlekken en vitiligo (lichte plekken op de huid).

Voordelen van de door ons gebruikte camouflageproducten: Watervast, hittebestendig, bestand tegen transpiratie, beschermt tegen UV-straling en veegvast.

Peelings

Alle peelings kunnen tot op zekere hoogte helpen bij het verminderen van acne, littekens, rimpels, grove poriën, pigment, ouderdomsvlekken en andere kleine oneffenheden in de huid.

Het resultaat van de peeling en het effect op bovengenoemde indicaties is afhankelijk van het soort peeling. Bij de lichtere peelings is het nodig deze behandeling vaker te herhalen om een langer en zichtbaar resultaat te behalen.

Cryotherapie

Bij cryotherapie worden kleine, goedaardige afwijkingen aan het huidoppervlak bevroren. De huidtherapeut gebruikt vloeibare stikstof om de oneffenheid te laten ‘verdampen’ waarna het wondje snel geneest.

Cryotherapie wordt succesvol toegepast bij: Wratten, fibromen (steelwratten), moedervlekken, pigmentvlekken en andere oppervlakkige huidaandoeningen.

Voor alle behandelingen (pigment) hebben wij de benodigde diploma’s behaald en cursussen gevolgd.

Wij werken zijn specialisten op het gebied van huid- en oedeemtherapie. Neem contact op voor advies betreffende hypopigmentatie en/of hyperpigmentatie.