Steunkousen Bussum

Steunkousen

Steunkousen, ofwel therapeutische elastische kousen, hebben tot doel het vocht uit de benen of andere ledematen te houden.

Therapeutische elastische kousen kunnen een uitkomst zijn voor mensen met spataderen, trombose, vermoeide benen, vochtophoping rond de enkels en lymf- en lipoedeem.

De kousen worden voornamelijk voorgeschreven bij een aandoening van de bloed- of lymfevaten in benen of armen.

Bij ons worden uw steunkousen goed aangemeten. Ook krijgt u instructies voor het aan- en uittrekken en leren wij u om te gaan met de aan- en uittrekhulp.

Jaarlijks wordt bekeken of de kousen nog voldoen.

Sportkousen:

Voor kramp, vermoeide benen of last van de voeten tijdens het sporten kunt u bij de Paramedische Praktijk ook terecht voor sportkousen. Door het dragen van sportkousen kunt u onnodige en vervelende blessures voorkomen. De sportkousen bieden een comfortabele ondersteuning en zijn er in verschillende kleuren.

Modieuze (steun)kousen:

Wilt u uw benen beschermen dan kunt u preventief (steun)kousen dragen. U kunt bij ons terecht voor modieuze kousen in verschillende lengtes. Deze kousen zorgen ervoor dat uw benen er mooi uit zien en therapeutisch worden verzorgd.

Drukklasse

Elastische kousen worden tevens ingedeeld aan de hand van de hoeveelheid druk die op de enkel uitgeoefend wordt. Deze druk loopt richting de knie langzamerhand af.

Tijdens het dragen van een kous, kan zich nog steeds extra vocht gaan ophopen. Ook als kousen een gelijke hoeveelheid druk geven, kunnen ze verschillen in het vermogen om uitrekken van de kous tegen te gaan, en daarmee de vorming van extra oedeem. Dit vermogen heet de stijfheid (stiffness).

De benodigde hoeveelheid druk hangt af van de toestand van de patiënt, maar zal meestal klasse II of III zijn.

Vlakbrei- en rondbreikousen

Elastische kousen worden gebreid. Er worden vlakbrei- en rondbreikousen onderscheiden.

Rondbreikousen worden buisvormig gebreid, en hebben dus geen naden.

Voor vlakbreikousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Vlakbreikousen zijn stijver, zodat ze vochtophoping in het been beter tegengaan.

Deze steunkousen hebben een naad op de kuit. Een vlak gebreide kous trekt makkelijker aan en uit dan een rondgebreide kous door de lengte-elasticiteit van deze rondgebreide kous.

Of u een rondbrei of vlakbrei kous aangemeten krijgt hangt af van de indicatie. Dit wordt met u besproken tijdens het aanmeten van de kousen.

Kennis & Kwaliteit

Wij houden onze kennis up-to-date door na- en bijscholing. Zo blijft de kwaliteit van onze behandelingen op een hoog niveau.

De huidtherapeuten van de praktijk zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd in Kwaliteitsregister Paramedici, ex.art.34 Wet BIG.

Angela M. Koenders

Wij zijn erkende specialisten op het gebied van huid- en oedeemtherapie. Neem contact met ons op voor advies betreffende steunkousen.